Kas ir sauss/ salds vīns?
29. augusts, 2022 pl. 20:27,
Nav komentāru
Vai zini, kas ir dry un off-dry? Vai skābs vīns un sauss vīns ir viens un tas pats? Nē, nav. ❗️Nekad nesaki SKĀBS vīns, tas nozīmē, ka vīns ir saskābis un nav lietojamsSausums <->Saldums ir viens no biežākajiem raksturojumiem vīnzinībā. Kliedēsim neskaidrības un skaidrosim terminoloģiju.
Šajā tabulā esam parādījuši BALTVĪNA vīna salduma līmeni (sauss līdz salds), atkarībā no cukura daudzuma uz litru. Jāņem vērā, ka šis ir diezgan “strīdīgs” jautājums par robežām, es esmu izvēlējies iedalījumu, kas manuprāt ir visatbilstošākais.
🍡 Bet vispirms, kā tad mēra cukura daudzumu? Ir tāds apzīmējums kā RS jeb Residual Sugar (atlikušais cukurs). Tas ir glikozes un fruktozes (vīnogu cukura) līmenis, kas fermentācijas laikā nepārvēršas spirtā. RS mēra gramos/ litrā.
❌Sauss vīns nav salds vīns. Kāpēc daži sausie vīni garšo saldi?
Vai Tev ir gadījies, ka veikalā nopērc vīna pudeli, uz kuras rakstīts, ka 100% sauss, bet garšo saldi? Kāpēc tā?
Tādas sajūtas var rasties, ja vīnā ir saldi aromāti, un ja tā var teikt, smarža smadzenes apmāna.
Jā, vīnam arī ir kalorijas. Skaties tabulā, kā redzams, jo vairāk saldāks vīns, jo vairāk kalorijas.
👮♂️Arī Eiropas komisija regulē cukura daudzumu vīnā, ja nu kas ;) Daudzi Eiropas vīna likumi nosaka, ka reģiona vīniem ir jābūt mazākiem par 4 gramiem litrā, tādējādi ar likumu tie padara tos sausus.
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.